İf Else Yapısı ve Kullanımı
Merhaba arkadaşlar bu yazımızda projelerimizde ve yazılım dünyasında çok önemli bir yeri olan İf Else yapılarını anlatacağım. Her yazılımcının adı soyadı gibi bilmesi gereken bu yapıların kullanımı nasılmış şöyle bir göz atalım.
İf komutu, verilen bir şartın gerçekleşmesi ya da gerçekleşmemesi durumunda belirtilen kodların çalıştırılmasını sağlar.
Kullanımı ise şu şekildedir:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 |
İf Şart { Komutlar; } else if { Komutlar; else { Komutlar; } |
Şartın sağlanması durumunda if’den sonraki komutlar, sağlanmaması durumunda else if yada else komutundan sonraki komutlar çalıştırılır.
Bunları daha iyi anlamak için bir login işlemi için örnek bir uygulama yapalım.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 |
public partial class Form1 : Form { public Form1() { InitializeComponent(); } int hak; int toplamhak; private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { toplamhak = 3; if (textBox1.Text == "Deneme") { MessageBox.Show("Şifre Doğru"); } else { hak = hak + 1; MessageBox.Show("Şifre Hatalı ve " + (toplamhak-hak) + "Hakkınız kaldı."); if (hak == 3) Application.Exit(); } } } |
Örneğimizde bir text kutusu içerisine girilen şifrenin doğru olup olmadığı kontrol edilmekte, eğer girilen şifre yanlış ise her defasında hak isimli değişkenin değeri bir arttırılmakta ve kaç hakkının kaldığı kullanıcıya bir mesaj penceresi içeresinde bildirilmektedir. Eğer hak değişkenin değeri 3 ise program çalışması sona erdirilmektedir.
İf Else kullanımı en basit haliyle bu şekildedir, sizlerde bunu kendi programlarınızda kullanarak kullanıp uygulayabilir ve daha iyi öğrenebilirsiniz. Başka bir yazımızda görüşmek üzere kolay gelsin.